dianatura

természet, aromaterápia, illóolajok, természetes gyógymódok, természetes kozmetikumok, természetes ápolás vegyszerek, adalékok nélkül

Hogyan űzheted el óvodás gyermeked lidércálmait? – interjú Andree Tünde gyermekpszichológussal

Minden anya a legjobbat szeretné adni gyermekének. Örökösen figyeljük, vizslatjuk őket! Baba korukban egy kósza pöttyel szaladunk a doktorhoz, aztán feszülten figyeljük, átfordul-e már, izgatottan várjuk az első önálló lépéseket, aztán szavakat!

Később a testi fejlődés lelassul és egyre inkább áthelyeződik a figyelem lelki síkra. Ami még több éberséget és már szaktudást is igényelhet. S mivel nem minden gyermeknek pszichológus a szülője, így azt gondolom, ismerjük fel, amikor segítségre van szükségünk. Gondoljuk csak el, a boltban is megkérdezzük az eladót, ha valamit nem találunk a sorok között… nos, pontosan így van ez a lelki kérdésben is. Nem találom a magyarázatot a lurkó viselkedésére, nem találom gyermekemen a be- vagy kikapcsoló gombot…. hát megkérdezem attól, aki tudhatja!

Gyermekeink életében a legelső nagy falat az, amikor kikerül a pihe-puha meleg családi fészekből, hogy a társadalom első lépcsőfokára álljon: bölcsödébe, óvodába kerül. Még a legempatikusabb szülő sem lát bele az okos kis bababuksiba... Különösen nehezíti a helyzetet, hogy még nem tudják a kicsik megfogalmazni, milyen érzelmek kavarognak a szívükben.

Andree Tünde gyermekpszichológus. Nagyon szereti a gyerekeket és a gyerekek is őt. Egyszerűen érti a nyelvüket. Tündét kérdeztem a közösségbe kerülés és az óvodás kor nehézségeiről.

 

good-night-2962714_960_720.jpg Az első traumák az első közösségben születnek

Dianatura:

Tudom, hogy ahány gyerek, annyi féle bánásmódot kíván a szülőtől. Mégis, mik azok a nehézségek, lelki traumák, amik leginkább jellemzőek az első közösségbe kerülő bölcsödés-óvodás korosztályra?

Tünde:

A bölcsődébe/óvodába lépés az első ajtó a társadalom felé, amelyet a kicsi egyedül, anyukája nélkül tesz meg. Ez egy nagyon fontos momentum a kicsi életében - egyrészt először van huzamosabb ideig távol a családjától, új szabályrendszert kell megszokjon, a többi gyerek társaságát, az óvodapedagógusokat, új környezetben kell egyen, aludjon - ezek mind olyan dolgok, amelyek alkalmazkodást kívánnak a gyerekektől: van akinek ez zökkenőmentes, van ahol kissé rögösebb az út.

 kindergarten-504672_960_720.jpgOsztozni kell 25 másik gyermekkel az óvónő figyelmén

 

Dianatura:

Mit tanácsolsz annak a gyereknek és szüleinek, aki magába forduló, egész nap az óvoda kis székén ücsörög egy sarokban, és esetleg még éhségsztrájkba is fog?

Tünde:

Talán a legfontosabb, hogy mi is elhiggyük - a gyermekünk jó kezekben, biztonságban van az intézményben, ahol hagytuk - ha látja rajtunk, hogy ez a hely szuper, nyugodtak, derűsek vagyunk, neki is könnyebb lesz az elválás, leválás. Ha együtt sírunk vele az első napon, vagy látja rajtunk a nyugtalanságot, bizonytalanságot, elkeseredést, akkor meg lesz győződve arról, hogy a hely ahová hoztuk, szörnyű, kibírhatatlan.

Megkönnyítjük a beilleszkedését, ha már előtte megpróbálunk kialakítani egy kis napirendet fix alvás-, evésidőkkel, ha biztatjuk egy kicsit az  önállósodásra öltözés, evés, alvás területén.

Dianatura:

Hogyan segíthetünk az agresszív, dühkitörésektől szenvedő gyermeknek és családjának, környezetének?

Tünde: 

Kisóvodás korban a gyerekek nehezen tudják még érzéseiket verbálisan megfogalmazni - ez a korszak a végletes érzelmek korszaka - ha gátolva érzik vágyaik teljesítését  gyakoriak a dühkitörések, hisztirohamok, fizikai agresszió. Lehet,hogy az oviban kezd el lökdösődni, mert nehéz neki megszokni, hogy az otthoni egyeduralom után most 25 más gyermekkel kell megosztani a játékot, az óvónéni figyelmét, de az is lehet, hogy otthon lesz ingerlékenyebb, agresszívabb a szülőkkel, testvérekkel szemben, miután egész nap viselkedett az óvodában.

Csekély eredményt érhetünk el, vagy éppen ellenkezőleg, még inkább felerősítjük az agresszív viselkedést, ha büntetjük, eréllyel próbáljuk elnyomni. Sikeresebbek leszünk, ha a dühroham elmúlta után segítünk neki,hogy megfogalmazza mi is volt az az érzés, ami kiváltotta benne a dühöt és mutassunk neki alternatívát mi is lenne a helyes viselkedés.

RECEPT

Párologtatóba téve segíti gyermekünk megnyugvását, lecsillapodását valamint az elalvást is remekül támogatja a következő illóolajkeverék:

  • mandarin (Citrus reticulata)
  • orvosi levendula (Lavandula angustifolia)

Dianatura:

Miért van az, hogy ha látszólag a gyermekkel van probléma, azt inkább nevezhetni tünetnek, míg a gond a családban, a szülők lelkében gyökeredzik? Leegyszerűsítve: ha a gyermek „rossz”, forduljon a szülő a szakemberhez, ne a gyereket vigye!

Tünde:

A gyerek több esetben a családi problémák tünethordozója – a gyerekek olyan antennákkal rendelkeznek,hogy szavak nélkül is megértik a levegőben lógó feszültséget a szülők között. Érzik,ha valami nincs rendjén, de nem tudják mi az, és ez rendkívüli feszültséggel tölti el őket. A gyerekeknek mi vagyunk a korlát, amelybe belekapaszkodhatnak, amely megtartja őket. Ha ez a korlát inog, akkor a gyerek egyedül marad. A szülők közti eltérő nevelési elvek is elbizonytalanítják a gyereket, aki végül a nem következetes tiltások/jutalmak között már végképp nem tud eligazodni. Ezért nagyon fontos gyermeki viselkedésproblémák esetén a szülőkkel való munka, a szülői szerepben való megerősítés, segítség.

Dianatura:

Ha sikerül csemeténket beszoktatni a közösségbe, az első akadályt sikerre vittük. Azonban ne áltassuk magunkat azzal, hogy több megoldandó feladatot nem gördít elénk az óvodás kor… Mik azok a legjellemzőbb gócok, amik stresszként jelenhetnek meg óvodás korú lurkóknál, ha túl vagyunk a beszoktatáson? Milyen tünetek fordulhatnak elő?

Tünde:

Óvodás korban leginkább az eltérő magatartás, viselkedés miatt szoktak a szülők megkeresni: a kicsi túlságosan szorong, félelmekkel teli, esetleg nem találja helyét a közösségben: magába fordul, magányos, vagy éppen ellenkezőleg, agresszív, nehezen tűri a szabályokat. Esetleg a testvér-kapcsolatban történt változás. A megváltozott viselkedés - agresszivitás, szorongás, feszültség, változás étkezés, alvás területén, esetleg már szobatiszta gyermek újbóli bepisilése - mind-mind olyan tünetek, amelyek azt jelzik, hogy a kicsi nehezen birkózik meg egy-egy élethelyzettel.

RECEPT

A már szobatiszta gyermek visszatérő éjszakai bevizelése remekül kezelhető a következő stresszoldó keverékkel, amellyel a gyermek háta és hasa alsó szakaszát kell bekenni:

  • erdei fenyő (Pinus ponderosa): 1 ml
  • mirha (Commiphora molmol): 0,5 ml
  • ciprus (Cupressus sempervirens): 0,5 ml

5 ml növényi olajban összekeverendő!

 

Dianatura:

Mit tanácsolsz a nagytesóvá váló gyermeknek és szüleinek a testvérféltékenység elviselhetőbbé tételére, a testvérek közötti kapcsolat erősítésére?

Tünde:

A testvérek közötti féltékenység bizonyos fokig elkerülhetetlen: nehéz is egyik napról a másikra elveszíteni a nagyobbnak a fele királyságát, és a kicsinek is egy utópia, hogy valaha is utólérje nagytestvérét bármilyen teljesítményben. Sokat segít, ha sikerül külön programokat is szervezni a gyerekeknek, ahol úgy érzik, megkapják a teljes figyelmet.

 

tesok.jpgA testvér-féltékenység elkerülhetetlen: rajtunk, szülőkön múlik a minősége

 

Dianatura:

Milyen okai lehetnek a rémálmoknak? Hogyan tudunk azoknak végleg búcsút inteni?

Tünde:

A rémálmok, az ágy alól figyelő szörnyek a gyerek félelmeit személyesíti meg. Sokszor olyan konfliktusokat, feszültségeket jelenít meg, amelyekről nehéz beszélni, nem lehet megfogalmazni, és a tudatalatti rémálmokká alakítja át őket. Ilyenkor még a gyerekek konkrét gondolkozással bírnak – sokat segítenek a mesék, melyben a szörnyeket megszelídítjük, esetleg le is lehet rajzolni „kiviccesíteni”, majd összetépni. Beszélgessünk el vele, van-e valami ami nyugtalanítja, van-e bűntudata valamiért?

RECEPT

Olajkeverék rémálmok elűzésére, gyermeki félelmek, lidércálmok megszelídítésére:

  • római kamilla (Chamaemelum nobile): 8 csepp
  • erdei fenyő (Pinus ponderosa): 1 ml
  • mirha (Commiphora molmol): 1 ml

5 ml növényi olajban

Használati javaslat: a szorongó kisgyermek hasa ás háta alsó részére kell cseppenteni 2-2 csepp  olajkeveréket

 

Dianatura:

Mit gondolsz, mi társadalmunk nagy problémái, amit a legtöbb szülő vét gyermeke ellen a gyermeknevelésben? Hogyan tehetünk ellene?

Tünde:

Nagyon felgyorsult az élet, minket is és a gyerekeket is rengeteg inger ér naphosszat - minden vibrál, rengeteg reklám, információ bombáz mindenhonnan. A szülők is naphosszat rohannak, nagyon kevés az idő a tartalmas együttlétre, pedig a gyerekeknek erre is szüksége van, sokkal inkább, mint drága kütyükre, és arra, hogy óvodáskortól be legyen a hetük táblázva különféle fejlesztésekkel, különórákkal . Nem gondolnám, hogy a szülők vétnek valamit a gyermeknevelésben, csak próbálnak alkalmazkodni ők is ebben a felgyorsult világban. Jó lenne egy kicsit lassítani, és együtt megélni  azt a csodát, ahogy a gyermekeink napról napra fejlődnek.

Dianatura:

Kérlek, ajánlj nekünk jól érthető, kivitelezhető tanácsokat tartalmazó olvasmányt az óvodás korú gyermekek nevelésének segítéséhez!

Tünde:

Nagyon sok ötletet lehet meríteni- agresszivitás, szorongás, féltékenység, félelmek témakörben :

Gerlinde Ortner : Gyógyító mesék

A következő kettőnek a címe beszédes :-) :

Adele Faber- Elaine Mazlish : Testvérek féltékenység nélkül

Adele Faber- Elaine Mazlish : Beszélj úgy,hogy érdekelje, hallgass úgy,hogy elmesélje

  

Dianatura:

Felkereshetnek Téged a problémával küzdő családok? Hogyan érhetnek el?

Tünde:

Természetesen , a Boribon Mozgás-, és Képességfejlesztő Kuckó honlapján megtalálható telefonos elérhetőségem, ugyanitt üzenetben is megkereshetnek a szülők : http://www.boribonkucko.hu/index.php?option=com_contact&catid=12&Itemid=3

tunde.jpgAndree Tündének mindig van ideje a gyerekekre, holott neki is van három!

 

Dianatura:

Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat, sokat tanultunk belőle! A következő bejegyzés az iskoláskor lelki nehézségeire hívja fel a figyelmet!

Az illóolaj-keverékekkel kapcsolatos kérdésekkel keressetek bátran! 

Ha tetszik, kérlek oszd meg barátaiddal is!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz, itt pedig a velem készült interjút olvashatod!  Kapcsolatba léphetsz velem ezen az e-mail címen: info@dianatura.hu. Várlak szeretettel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dianatura.blog.hu/api/trackback/id/tr7813688782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicky555 2018.02.23. 03:34:57

Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam a bejegyzését olvasva. Köszönöm!

Dr Takács Tóth Diána 2018.02.23. 08:47:59

@vicky555: Boldog vagyok, akkor elértem a célomat! Köszönöm, hogy elolvastad! :-)

2018.02.23. 09:12:15

nálunk kissé ellentmondásos, mert asszonpajti azt mondi a gyereknek, hogy nincsenek szörnyek én inkább azt, hogy csak szóljál ha jönnek ha jönnek a szörnyek és apa pofán csapja őket mint a gereblye. azt nem tudja kinek higgyen

Dr Takács Tóth Diána 2018.02.23. 09:40:38

@aszfaltparaszt: Pszichológusunk szerint az sem árt, ha egy véleményen vagytok "asszonypajtival"! ;-) Minden jót!

j311 2018.02.23. 14:47:41

Addig örülj, amíg a szörny az ágyad alatt van.
Amint megházasodsz, befekszik melléd az ágyba.

Dr Takács Tóth Diána 2018.02.24. 00:16:42

@j311: Az majd egy másik bejegyzés témája lehet! Kösz, hogy olvastad! ;-)

Hírlevél

dianatura

A természet adta lehetőségek kiaknázása vegyszerek nélkül, hogy olyan közel kerüljünk a 21. század elektroszmogjában a természethez, a természetes gyógymódokhoz, természetes bőrápoláshoz, természetes tisztálkodáshoz, önmagunkhoz, amennyire őseink voltak képesek! Állítsuk vissza lelki és testi harmóniánkat aromaterápiás krémekkel, olajokkal! Óvjuk magunkat a káros anyagoktól, hiszen mi magunk is a természet részei és részesei vagyunk! Tanítsuk meg babáinknak, lányainknak, fiainknak, férjeinknek, szeretteinknek a valódi értékeket, az igazi szépséget, a csodás természet elbűvölő erejét!

Friss topikok

Címkék

001 (1) 101 (1) abszint (1) Advent (1) állati illóolaj (1) alumínium-só (1) alvás (1) ámbra (1) ámbráscet (1) ánizs (3) anyatej (1) ápolás (14) arcfestés (1) aromadiffúzor (3) aromaterápia (12) aromavíz (3) baba (2) baba-gyermek (10) barlang (1) bergamott (1) betegség (12) boldogság hormon (1) bőrápolás (2) borsmenta (1) búzavirág (1) cibetmacska (1) cickafark (2) citrom (10) citromfű (1) citromsav (1) Citrom illóolaj (1) citronella (1) civet (1) damaszkuszi rózsa (1) darázscsípés (1) dezodor (5) Dianatura (3) dísz (1) DIY (13) dúla (1) édeskömény (1) egészség (32) ékszer (1) emésztés (1) énidő (1) esőerdő (1) Étel recept (1) eukaliptusz (6) ezüst (1) faggyú (1) fahéj (3) fájdalom (2) fejfájás (2) fény (1) fenyő (2) fényvédő (1) Fertőtlenítő (3) festék (1) feszültség (1) fogfájás (1) foghúzás (1) fogorvos (1) forralt bor (1) fürdőbomba (4) Gattefosse (1) geránium (4) gyerek (1) gyereknevelés (4) gyermek (1) gyógymód (1) gyömbér (2) gyulladás (1) halál (1) Halloween (1) Handmade (1) házipatika (1) háziszappan (10) háztartás (4) Háztartás (1) hidratálás (1) hidrolát (1) hipertónia (1) hivatás (1) ho fa (1) ibolya (1) illat (6) illatos verbéna (1) illóolaj (25) illóolajok (1) interjú (3) írisz (1) iskolás (1) ismeret (19) izomláz (1) izsóp (1) izület (1) izzadás (2) jázmin (1) jojobaolaj (2) kakukkfű (1) kakukkfű tujanol (1) kamilla (2) Karácsony (5) kardamom (2) Kasztíliai háziszappan (1) kékkamilla (1) kémia (1) Kenőcs (1) kerti kakukkfű (1) keserűnarancs (1) kezdet (1) Kézműves (2) kókuszzsír (1) kömény (1) köptető (1) környezet (1) körömbomba (1) körömvirág (1) koszmó (1) kötőhártyagyulladás (1) kozmetikum (2) kreatív (1) kristály (1) kristályterápia (1) kullancs (1) kurkuma (1) kúszó fajdbogyó (1) Lábfürdő (1) Leégett bőr (1) leégett bőr (1) levendula (10) Levendula (2) levendulakoszorú (1) levendulavíz (2) Levendula illóolaj (1) Levendula lány (1) lila (1) magas vérnyomás (1) majoranna (3) mandarin (6) masszázs (4) méhcsípés (1) mellrák (1) menta (1) mézeskalács (2) Mikulás (1) Mikulásgyár (1) mirha (1) mosás (1) mosószer (2) mósusz (1) (1) muskotályzsály (1) muskotályzsálya (1) narancs (1) nátha (1) neroli (2) nőnap (1) nyákoldó (1) Nyugtató (1) nyugtató (2) ő (1) olasz szalmagyopár (2) olívaolaj (2) olíva olaj (1) önismeret (1) önvizsgálat (1) orangután (1) orbáncfű (1) oreganó (1) orr (1) orrcsepp (1) orvosi zsálya (1) otthon (2) oxitocin (1) pálmaolaj (1) pálmarózsa (2) parabén (1) paraffin (1) parfüm (3) Pattanásos bőr (1) petit grain (1) pézsmaszarvas (1) pszichológia (1) pszichológus (1) q (1) rajz (1) recept (5) reuma (1) rovar (1) rovarriaszás (1) Rovarriasztó (1) rozmaring (2) rózsavíz (1) sheavaj (1) siker (1) sminklemosó (2) stresszoldó (2) Stresszoldó (1) súrolószer (1) szaglás (1) szaglásgyengeség (1) szakértő (22) szantál (1) szappankészítés (1) szappantartó (1) szarkaláb (1) szegfűszeg (5) szelid gyógymód (1) szerecsendió (2) szex (1) Színterápia (1) szódabikarbóna (3) szoptatás (1) szőrtelenítés (1) szülés (3) szúnyog (1) teafa (8) Teafa illóolaj (1) temészetes (1) teniszkönyök (1) terapeuta (1) térfertőtlenítés (3) természet (3) természetes (1) tetű (1) tisztálkodás (2) tömjén (1) TOP 10 (1) történelem (5) túra (1) ünnep (9) üröm (1) üzlet (1) vadgesztenye (1) vadlevendula (1) varádics (1) vásár (1) védőnő (1) vendég (1) Vérnyomáscsökkentő (1) Virágcsokor (1) virágvíz (1) visszér (1) vízgőz-desztilláció (1) wellness (2) workshop (1) ylang-ylang (1) zsálya (1) Címkefelhő