dianatura

természet, aromaterápia, illóolajok, természetes gyógymódok, természetes kozmetikumok, természetes ápolás vegyszerek, adalékok nélkül

150 és 4 szülésélmény
beszélgetés Mélykúti Andrea dúlával 2./3.

A szülésélmény igenis alakítható! A szülésnek nem kell összeszorított lábbakkal (!) és fogakkal zajlania. Ebben az áldásos folyamatban a dúla lesz segítségünkre! Mélykúti Andreával beszélgettünk a hivatásáról.

Andival aromaterápiás tanfolyamon találkoztam először. Csinos, vékony testalkatú, pici, de kifejezetten határozott fellépésű csajszi. Tipp-topp frizura, karakteres, hozzá remekül passzoló smink. Gondoltam, húszas éveiben járó éjszakai életet élő kozmetikus. 

Akkor esett le az állam, amikor a négy gyerekéről és a szakmájáról kezdett el beszélni... az éjszakai élettel nem lőttem mellé, de nem bulizik, hanem életeket segít csodálattal, gyengédséggel, feltétlen odaadással világra. Lenyűgöző...

Diana(tura):

Mit jelent az a szó: dúla?

Andi:

A dúla egy görög eredetű szó, és azt jelenti: szolgálatban lévő asszony. A dúla a szülés előtt, alatt és/vagy után, az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújt a szülő nőnek és családjának.
A dúla segíti a kismamát - akár a fogantatástól - egészen a szülésig. Sőt, ha igény van rá, akkor a gyermekágyi szakaszban is! Ismeri a magzatot, nem csak a paramétereit tudja. A család bizalmasa és támogatója. Diszkrét és odafigyelő.

A dúla olyan, mint egy erős bükkfa. Árnyékot ad, ha meleged van, elrejt az esőtől, megmutatja neked a világot, ha felmászol rá. Elbújhatsz alatta, mikor félsz, meghallgat, mikor panaszkodsz, vagy éppen csendben marad, ha nyugalmat óhajtasz. Veled van, amikor szeretnéd, visszavonul, ha egyedüllétre vágysz: csak áll délcegen, azt éreztetve, bármikor meggondolhatod magad. Ott a törzse, megfoghatod bátran, karmolhatod, suttoghatsz neki, kiabálhatsz, ő nem ítélkezik, nem von kérdőre csak VELED és MELLETTED van.

Diana(tura):

Hogyan lettél Te dúla, mi vonzott ebben a hivatásban?

Andi:

Sosem gondoltam, hogy dúla leszek, sőt, régebben, amikor olvastam a dúlákról nagyon idegennek, feleslegesnek éreztem Őket. Aztán a saját szülésélményeimmel egyre jobban elvarázsolt a születés csodája és azon kaptam magam, hogy csak a szülésről olvasok, mesélek, beszélek. Az egyetemen is foglalkoztunk a témával, de benne lenni, egy teljesen új világot nyitott meg. Aztán jöttek a kismamák, és Ők azok, akik igazából bevittek a dúlás világba. Ők kértek meg, hogy kísérjem Őket az úton, Ők tanitottak… ezért sosem lehetek elég hálás Nekik! A lélektan, a segítő szakma mindig is a véremben volt. És most már tudom, hogy igazából dúlának születtem! :-)

25271079_10155124243683176_95152310_o.jpg"szülés - csudaszép... ❤ egy kisfiúval lett gazdagabb a világ"

Diana(tura):

Van-e szerepe a dúlának a terhesgondozás során ?

Andi: Azt tapasztalom, hogy sokszor egy kismamának több szüksége van támogatásra a várandóssága alatt, mint vajúdás/szülés alatt. Örülök, hogy egyre többen készülnek fel a szülésükre, informálódnak, könyveket olvasnak, saját utat választanak és azt tapossák. Akik velem készülnek, bármikor fordulhatnak hozzám, 24 órán keresztül elérhető vagyok. Abban támogatom a kismamáimat, abban segítem őket, amire szükségük van. Mindenkinek másra. Valakinek szülésfelkészítőre, információkra, tudásra, míg másoknak inkább feldolgozásra, jelenlétre, empátiára.

25276275_10155124244263176_155311541_n_1.jpgAndi, aki nem kozmetikus! :-)

Diana(tura):

Miben más a dúla szerepe egy szülés során a szülésznő feladataihoz képest?

Andi:

Teljesen más a két szakma. Nem konkurenciái egymásnak, hanem egy nagyon jó csapatot alkotnak, egymást kiegészítve. A szülésznők kórházi dolgozók  és nagyon sok munkájuk van; a papírmunkáktól kezdve, a CTG-gép kezelése, az infuzió- és gyógyszerek adagolása, a méhszájvizsgálatok és sok-sok más is. Sokszor szeretnének a vajúdó kismama lelki világával is foglalkozni, de arra nem jut idejük. Valamikor nem is ismerik az éppen vajúdó asszonyt. A dúla nem kezeli a gépeket és a gyógyszereket, nem nézi a méhszájat, nem lát el klinikai feladatokat. Viszont úgy van jelen a szülőszobán, hogy ismeri a szülő párt, a történetüket, a vágyaikat és abban támogatja Őket, amit szeretnének, folyamatosan, megszakítás nélkül a vajúdás alatt.

Diana(tura):

Milyen konkrét támogatást nyújtasz a vajúdó nőnek?

Andi:

A megszakítás nélküli támogatás nem egyenlő azzal, hogy a dúla folyamatosan tevékenykedik is valamiben. Vajúdás egy nagy különleges, érzékeny világ. Benne lenni csakis alázattal, teljes empátiával és nyugalommal lehetséges. Figyelni a kismama vágyait és segíteni abban, hogy jól élje meg a vajúdást. Vannak kisebb-nagyobb dúlás trükkök, amivel lehetséges könnyíteni a vajúdáson: masszázs, aromaterápia, borogatás, gondoskodás. De valamikor csak az ottlétre és kézfogásra van a legnagyobb szükség.

Diana(tura):

Milyen a kórházak, orvosok fogadtatása?

Andi:

Mindig megkérem a kismamáimat, hogy beszéljék meg az orvosukkal, szülésznőjükkel, hogy szeretnének egy dúlát is bevinni a szülőszobára. Több mint 150 asszonyt kísértem az útjukon, ahogy itthon országszerte, úgy külföldön is.  És őszintén szólva, nem voltak rossz tapasztalataim. Nem mondom, hogy mindenhol tárt karokkal vártak, de a szülés után pozítiv visszajelzéseket kaptam. Az évek alatt lettek olyan orvosok és bábák, szülésznők, akikkel nagyon jó munkaviszonyba kerültünk, és akikkel jó csapatot alkotunk.

25323855_10155124243828176_439098325_n.jpgA dúla lelki támasz a családnak, szerencsére egyre többen felismerik jelentőségét!

Diana(tura):

Az apukák hogyan viszonyulnak a dúlák tevékenységéhez?

Andi:

Nem mondom, hogy az elején nincsenek szkeptikus apukák, akik feleslegesnek vagy akár konkurenciának tekintenek a dúlákra, viszont az az igazság, hogy az apa és a dúla nagyon jó segítő csapatot tudnak alkotni. Az apukák érzelmileg nagyon benne vannak a folyamatban.  Az Ő párjuk szüli meg az Ő gyermeküket. Nehéz élethelyzetről van szó, mert sokszor nem tudják hogyan segítsenek, hogyan támogassanak vagy mit mondjanak a párjuknak. Olyankor a dúla tud technikákat javasolni, segíti az apukát, hogy ő is bevonódhasson a folyamatba. Valamikor a négy kéz is kevés, amikor egyszerre kell tartani, masszírozni, borogatni egy vajúdó asszonyt.

Diana(tura):

Jól látom, hogy a dúlaság kezd visszatérni a köztudatba?

Andi:

A dúlaság nem a mai korunk találmánya. Ősidőktől fogva a szülő anyát tapasztalt asszonyok vették körül. A kórházi szülésekkel jóformán minden átmenet nélkül megszünt ez a lehetőség. Az elején az egészségügyi személyzeten és a kismamán kívül más nem mehetett be a szülőszobába. Magyarországon kb. 15 éve indult el az a reformfolyamat, amelynek eredményeképpen ma már a legtöbb kórházban ott lehet a kismama párja és akár mellettük a dúla is. Az Egyesült Államokban már korábban elkezdődött a változás, az 1980-as években, amikor egy nagyszerű gyermekgyógyász és neonatológus professzor,  dr. Marshall Klaus készített egy dúlás kutatást. Több mint kétezer megfigyelést végzett két különböző csoportban. Alapfeltétel a szövődménymentes várandósság és a hagyományos szülészeti ellátás volt. Az egyetlen különbség a két csoport között az volt, hogy az egyik csoportban dúla is jelen volt. Az eredmény: a dúlás szüléseknél 25%-kal lerövidült a vajúdás időtartama, 50%-kal csökkent a császármetszések száma, 40%-kal kevesebbszer kellett az oxitocint, 30%-al kevesebbszer kellett fogót, fájdalomcsillapítást és 60%-kal kevesebbszer EDA-t használni és a gátmetszést végezni.

25270942_10155124244133176_809088121_o.jpgHa a mama kiegyensúlyozott, a baba is az lesz!

 

Diana(tura):

Négy gyermek édesanyjaként segíted a vajúdó nőket, s a legfiatalabb egy éves. Hogyan tudod összeegyeztetni a családdal ezt a nem mindennapi hivatást?

Andi:

Hosszú utat tettem meg, sokat tanultam és tapasztaltam. Négy gyermekem teljesen másképp jött erre a világra: az első vajúdás nélküli császárral, a második vajúdás utáni császárral, a harmadik természetes szüléssel, a negyedik teljesen váratlanul otthon született meg. Belesodródtam a szülés világába, bölcsességébe. Dúlának lenni csakis teljes szívvel lehet. Többet jelent a munkánál, a hivatásnál is. Számomra elkötelezettséget és hitet jelent. Viszont a családom, a férjem, a gyermekeim támogatása nélkül ez nem lenne lehetséges.

Diana(tura):

Hol találhatnak Meg Téged az érdeklődő kismamák?

Andi:

Akár e-mailen keresztül: mia@deepwell.hu, akár facebookon is Mélykúti Andrea néven szívesen segítek és válaszolok a felmerülő kérdésekre.

Diana(tura):

Nagyon köszönöm a lelkesedésed, amivel a kérdéseimet fogadtad, és a hiteles fényképeket!!

Bízom abban, hogy ezekkel az élményekkel és információkkal (5 dolog, amit elfelejtettek elmondani a szülésről...) Andival együtt elültettük sok leány és asszony szívében a szép szülés lehetőségének csíráját!

Következő részben a szülést segítő illóolajokat szedem csokorba! 

Ha tetszik, kérlek osszátok!

Iratkozz fel a hírlevélre, jobb oldalon fölül teheted meg! Sok érdekességről kapsz első kézből hírt természetről, bőrápolásról, testápolásról, aromaterápiáról, illóolajokról!

Találkozzunk Dianatura Facebook oldalon is! Ott még több természetes dolog kerül elő a tarsolyomból! Keress egyedi kérdésekkel is bátran! Itt engem is megismerhetsz! Várlak szeretettel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dianatura.blog.hu/api/trackback/id/tr3713461177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hírlevél

dianatura

A természet adta lehetőségek kiaknázása vegyszerek nélkül, hogy olyan közel kerüljünk a 21. század elektroszmogjában a természethez, a természetes gyógymódokhoz, természetes bőrápoláshoz, természetes tisztálkodáshoz, önmagunkhoz, amennyire őseink voltak képesek! Állítsuk vissza lelki és testi harmóniánkat aromaterápiás krémekkel, olajokkal! Óvjuk magunkat a káros anyagoktól, hiszen mi magunk is a természet részei és részesei vagyunk! Tanítsuk meg babáinknak, lányainknak, fiainknak, férjeinknek, szeretteinknek a valódi értékeket, az igazi szépséget, a csodás természet elbűvölő erejét!

Friss topikok

Címkék

001 (1) 101 (1) abszint (1) Advent (1) állati illóolaj (1) alumínium-só (1) alvás (1) ámbra (1) ámbráscet (1) ánizs (3) anyatej (1) ápolás (14) arcfestés (1) aromadiffúzor (3) aromaterápia (12) aromavíz (3) baba (2) baba-gyermek (10) barlang (1) bergamott (1) betegség (12) boldogság hormon (1) bőrápolás (2) borsmenta (1) búzavirág (1) cibetmacska (1) cickafark (2) citrom (10) citromfű (1) citromsav (1) Citrom illóolaj (1) citronella (1) civet (1) damaszkuszi rózsa (1) darázscsípés (1) dezodor (5) Dianatura (3) dísz (1) DIY (13) dúla (1) édeskömény (1) egészség (32) ékszer (1) emésztés (1) énidő (1) esőerdő (1) Étel recept (1) eukaliptusz (6) ezüst (1) faggyú (1) fahéj (3) fájdalom (2) fejfájás (2) fény (1) fenyő (2) fényvédő (1) Fertőtlenítő (3) festék (1) feszültség (1) fogfájás (1) foghúzás (1) fogorvos (1) forralt bor (1) fürdőbomba (4) Gattefosse (1) geránium (4) gyerek (1) gyereknevelés (4) gyermek (1) gyógymód (1) gyömbér (2) gyulladás (1) halál (1) Halloween (1) Handmade (1) házipatika (1) háziszappan (10) háztartás (4) Háztartás (1) hidratálás (1) hidrolát (1) hipertónia (1) hivatás (1) ho fa (1) ibolya (1) illat (6) illatos verbéna (1) illóolaj (25) illóolajok (1) interjú (3) írisz (1) iskolás (1) ismeret (19) izomláz (1) izsóp (1) izület (1) izzadás (2) jázmin (1) jojobaolaj (2) kakukkfű (1) kakukkfű tujanol (1) kamilla (2) Karácsony (5) kardamom (2) Kasztíliai háziszappan (1) kékkamilla (1) kémia (1) Kenőcs (1) kerti kakukkfű (1) keserűnarancs (1) kezdet (1) Kézműves (2) kókuszzsír (1) kömény (1) köptető (1) környezet (1) körömbomba (1) körömvirág (1) koszmó (1) kötőhártyagyulladás (1) kozmetikum (2) kreatív (1) kristály (1) kristályterápia (1) kullancs (1) kurkuma (1) kúszó fajdbogyó (1) Lábfürdő (1) Leégett bőr (1) leégett bőr (1) levendula (10) Levendula (2) levendulakoszorú (1) levendulavíz (2) Levendula illóolaj (1) Levendula lány (1) lila (1) magas vérnyomás (1) majoranna (3) mandarin (6) masszázs (4) méhcsípés (1) mellrák (1) menta (1) mézeskalács (2) Mikulás (1) Mikulásgyár (1) mirha (1) mosás (1) mosószer (2) mósusz (1) (1) muskotályzsály (1) muskotályzsálya (1) narancs (1) nátha (1) neroli (2) nőnap (1) nyákoldó (1) Nyugtató (1) nyugtató (2) ő (1) olasz szalmagyopár (2) olívaolaj (2) olíva olaj (1) önismeret (1) önvizsgálat (1) orangután (1) orbáncfű (1) oreganó (1) orr (1) orrcsepp (1) orvosi zsálya (1) otthon (2) oxitocin (1) pálmaolaj (1) pálmarózsa (2) parabén (1) paraffin (1) parfüm (3) Pattanásos bőr (1) petit grain (1) pézsmaszarvas (1) pszichológia (1) pszichológus (1) q (1) rajz (1) recept (5) reuma (1) rovar (1) rovarriaszás (1) Rovarriasztó (1) rozmaring (2) rózsavíz (1) sheavaj (1) siker (1) sminklemosó (2) stresszoldó (2) Stresszoldó (1) súrolószer (1) szaglás (1) szaglásgyengeség (1) szakértő (22) szantál (1) szappankészítés (1) szappantartó (1) szarkaláb (1) szegfűszeg (5) szelid gyógymód (1) szerecsendió (2) szex (1) Színterápia (1) szódabikarbóna (3) szoptatás (1) szőrtelenítés (1) szülés (3) szúnyog (1) teafa (8) Teafa illóolaj (1) temészetes (1) teniszkönyök (1) terapeuta (1) térfertőtlenítés (3) természet (3) természetes (1) tetű (1) tisztálkodás (2) tömjén (1) TOP 10 (1) történelem (5) túra (1) ünnep (9) üröm (1) üzlet (1) vadgesztenye (1) vadlevendula (1) varádics (1) vásár (1) védőnő (1) vendég (1) Vérnyomáscsökkentő (1) Virágcsokor (1) virágvíz (1) visszér (1) vízgőz-desztilláció (1) wellness (2) workshop (1) ylang-ylang (1) zsálya (1) Címkefelhő